Dyssekammer i Herslev
Herslev dyssekammer er en rest af en imponerende langhøj, der engang strakte sig op til 40 meter og havde 3 kamre.
Dyssekammeret ved Herslev skulle ifølge Nationalmuseets herredsberejsning i slutningen af 1800-tallet være en rest af en langhøj orienteret nordøst-sydvest med hele 3 kamre af samme type, og man skal derfor forestille sig, at der har ligget en måske 30-40 meter lang høj med store sten langs kanten, hvor man har haft et prægtigt udsyn over Lindelse Nor.
Hvad er en dysse?
En dysse er et gravkammer, opført af store sten og ofte med en betydelig stor dæksten; i Norden er dysser knyttet til den tidligste del af bondestenalderen (3500-3200 f.v.t.), eller det, arkæologer kalder tragtbægerkulturen.
De ældste dyssekamre er små og var kun beregnet til en enkelt begravelse. Senere blev dyssekamrene større, og de blev forsynet med en indgang, så de kunne anvendes til flere begravelser. Om dysserne har været dækket af jord, eller som her, blottede, diskuteres stadig i arkæologien, og formegentligt har både dækkede og udækkede dysser været opført.
Bondestenalderens gravlæggelsesritualer
Det er sjældent man finder komplette skeletter i gravene fra bondestenalderen - det gælder både for dysser og jættestuer. Oftest finder man fragmenter af skeletter fra mange mennesker, fordelt over en lang tidsperiode. Gravene har været det sted, hvor man interagerede med døden og de afdøde. Både fysisk og formodentligt også åndeligt eller rituelt kunne man møde og kommunikere med sine forfædre. Dysser og jættestuer har måske også, i kraft af deres funktion som hvilested for slægten, fungeret som en slags skøde, hvor den begravedes slægt kunne gøre krav på det givne stykke land.
Oplev Herslev og Langelands fortidsminder
På en strækning på blot 2 km mod nord fra Herslev dyssen, ville man i fortiden have kunnet se mindst 31 gravhøje og dysser. Det lyder måske af meget, men det er ikke noget atypisk billede. Mange steder i Danmark ser man lange rækker af gravhøje på højdedrag i landskabet, på skellet mellem lavtliggende områder som sletter og vådområder og højere morænejorde.
I dag er der i Danmark bevaret 2.300 dysser - kun en tiendedel af de oprindelige mere end 23.000 dysser og jættestuer fordelt over hele landet. 500 meter mod syd ligger jættestuen Annemosehøj.
Vandreturen på kortet er 8 km forbi bl.a. Klæsø Naturhavn, Lindelse Nor og Langeland største sten.
Flere Skjulte Fortællinger
Gå på opdagelse i flere skjulte fortællinger fra Langeland på www.langeland.dk/fortid.
Projektet Langelands Skjulte Fortællinger er støttet af Friluftsrådet og udarbejdet af VisitLangeland og Langelands Museum.